top of page

E lē 'avea le tofi faipule e fai ai se faiga fa'apitoa mai isi tagata o lo'o mōlia fa'atasi i le matā'upu o le maliu o Tu'u'au.

Faipule o Salega 1 ia Fepulea'i Faimata Su'a. |Photography by Oscar Mose/Blutv.




O se manatu lea a le lōia a le itū a leoleo, ina ua talosaga le faipule o Salega ina faaleaogaina ni isi o aiaiga ma tuutuuga o loo tatala ai i tua.


O le aso Lua 27 Fepuari 2024 na valaauina ai le mataupu a Fepuleai Faimata Su'a, Li'o Fataumalama, Lise Schmidt, Sam Su'a ma Sivai Kepi i luma o lana afioga i le Faamasino o le Faamasinoga Faaitūmālō a Samoa.


O lenei mataupu e sootaga i le maliu ai o le taulealea o Tuuau Faasavalu i le tausaga e 2021 i Vaitele.


Na vaalaauina le mataupu i moliaga ua maea ona faamautu e le itū a leoleo ma faatulaga ai le aso e tatau ona suesueina ai mau a leoleo e tusa o moliaga ua molia ai i latou.


O le Faipule o Salega 1 ia Fepuleai Faimata Su'a, ua molia i moliaga e 18, e fa moliaga o loo molia ai le sa avea ma leoleo asiasi(inspector) ia Li'o Faataumalama Auava ae 9 moliaga o Lise Marie Schmidt.


O loo iai ni isi foi o moliaga o loo molia faatasi ai i latou nei.


O le afioga ia Fepulea'i, e 7 moliaga o le taupulepule e ufiufi le mea moni,o moliaga e 3 o le fafau ina o molimau faatasi ai le ma ni isi o moliaga o le taupulepule e fai se soligatulafono.


Mo Li’o Faataumalama Auava e 3 moliaga o le taupulepule e ufiufi le mea moni ma le moliaga e tasi o le taupulepule e faatino se soligatulafono.


Ae mo le tamaitai o Lise Marie Schmidt e 3 moliaga o loo molia ai o le faalafi o se tagata o loo saili, solia o aiaiga ma tuutuuga o lona tatala ai i tua(bail), fafauina o mau faatasi ai ma le taupulepule e ufiufi le mea moni.


Sa tetee uma i latou i nei moliaga e pei ona faaleoina lea e le tamaitai loia o Tanya Toailoa.


Sa talosagaina foi e le lōia le faamasinoga e tusa o se manaoga a le faipule ina ia taofia ni isi o aiaiga o loo tatala ai i tua e pei o le saini faalua i vaiaso uma i Apia.


O le mafuaaga o lea talosaga, ona e manatu le faipule o le 'ā tele ai se aafiaga o ia mai ona tiute faa faipule o loo fai nei mo lona itūmālō aemaise o le taimi e tatau na malaga ai i Savaii.


Na tulai le tamaitai lōia a leoleo ma teena lea talosaga, o lona manatu e le avea le tofi faipule e fai ai se faiga faapitoa mai isi tagata o loo molia i lenei mataupu i le tulafono.


Na teena foi e le Faamasino ia Talasa Atoa Saaga lea talosaga, ae ua tuuina mai ai ni suiga e pei o le faatsi na saini i le Ofisa o leoleo i Apia poo Savaii i se Ofisa o leoleo e lata ane i lona itūmālō.


Ua faatulaga ai nei le suesueina o mau o lea mataupu i le Faamasinoga i le Aso 20 i le Aso 31 o Me 2024.




bottom of page